Savaşın Anısına Barış Senfonisi

Haber: Savaşın Anısına Barış SenfonisiÇanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Avustralya ve Yeni Zelandalı yetkililerde yaptıkları görüşmede 2015 yılında Çanakkale Savaşı anma etkinliklerinde savaşa katılan ülkelerden oluşan 'barış korosu' kurulmasını kararlaştırdıklarını söyledi.

Vali Güngör Azim Tuna, Avustralya'nın başkenti Canberre'de devlet ve törenler konulu toplantıda Avustralya Gazi İşleri Bakanı Warren Snowdon, Yeni Zelanda Savunma Bakanı Nuthan Guy, Türkiye'nin Canberra Büyükelçisi Reha Keskintepe ile bir toplantı gerçekleştirdi. Ardından emekli Korgeneral ve Anzak Anma Törenleri 100. Yıl Komitesi Başkanı Angus Huston, Gezi İşleri Bakanlığı Müsteşarı Jan Campbell, Gazi İşleri Bakanı Müsteşar Yardımcısı Tim Evans ile 2015 yılında gerçekleştirilecek olan 100. yıl anma etkinlikleri ele alındı. Vali Tuna, etkinliklerin sadece 24-25 Nisan'da düzenlenen anma seremonileriyle sınırlı kalmaması gerektiğini ifade ederek, Avustralya, Yeni Zelanda ve Türkiye ile savaşa katılan diğer ülkelerin de içinde bulunduğu bir barış korosunun kurulması projesini paylaştı. Oluşturulacak senfoni ile her bir ülkede konser gerçekleştirmesinin gerektiğini söyleyen Vali Tuna, 2015'e yönelik kapsamlı projelerin olduğu, bunların da olgunlaştırılarak Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetleriyle paylaşacağını ifade etti. İngilizce Atatürk kitaplarını hediye eden Vali Tuna, eski konsolos Andrew Mcdaolt ile yemekte görüştü.

Vali Tuna, ziyaretin Sydney durağında havaalanında Türkiye'nin Sydney Başkonsolosluğu yetkilileri ve Gazi İşleri Bakanlığı yetkilileri tarafından karşılandı. Burada deniz müzesini ziyaret ederek incelemelerde bulunan Tuna, beraberindeki heyetle öğlen yemeğinde Gelibolu Anma Kulübü üyeleri ile bir araya geldi. Yemeğe Başkan Stephan Ware, Mali İşler Sorumlusu John Brogan, Türkiye'nin Sydney Başkonsolosu Gülseren Çelik de katıldı. Yemekte konuşan Vali Tuna, 2015 anma etkinliklerine Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı'nın büyük önem verdiğini belirterek, valilik olarak da 2015 Koordinasyon Merkezi ile çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve niyetlerinin sadece 2015 ile sınırlı olmadığını, 2015 sonrasında da aynı heyecanın devam etmesi gerektiğini söyledi. Vali Tuna, 2015'te de Türk ve Avustralyalı ressamların yer aldığı 'Ressamların Gözünden Çanakkale' sergisini gerçekleştirebileceklerini belirtti. Yemekte, üniversitelerin ortak çalışma teklifleri de konuşuldu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ertuğrul Koyu Çıkarması

Helles Anıtı

Çanakkale Ayvacık Hakkında