Çanakkale Şehir Merkezi




Çanakkale’nin varoluş nedeni, boğaz kenarındaki Kala-i Sultaniye günümüzdeki adıyla Çimenlik Kalesi’dir. 1463 yılında kalenin yapımı ile Osmanlı yerleşimi olmuştur. Marmara ve Ege denizlerini birleştiren Boğaz'daki şehir ve kasabaların en büyüğü ve il merkezidir. Boğazın doğu kıyısında ve en dar yerinde kurulmuştur. Burada denizin şekli tıpkı bir çanağı andırır. Bugünkü ismini buradan alır.  Bir diğer düşünce ise konumu nedeni ile ticari yönden zengin olan Çanakkale adını varoluş nedeni Çimenlik kalesinden ’’kale’’ ve seramik çanak  ticaretindeki ününden dolayı ‘’çanak’’kelimelerinin birleşimi ile almıştır. Tarihi yapılardan da anladığımız kadarıyla uzun yıllar Osmanlılar , Ermeniler, Yahudi, Museviler  ve Levantenlerin ( ticaret için gelmiş ve yerleşmiş Avrupalılar) iç içe uzun yıllar birlikte yaşamışlardır.   
Tarihi:
Osmanlının kurduğu  az sayıda şehirlerden biri Çanakkale’dir. Fatih Sultan Mehmet 1453 ‘de İstanbul’u aldıktan sonra İstanbul’u elinde tutabilmek için boğazların kontrolünü elinde tutmanın en iyi yol olduğunu düşünmüş ve bu nedenden dolayı 1462 yılında Çimenlik Kalesini yaptırmış ve kalenin etrafında yerleşim sağlamıştır
Eski çağlarda Hellespontos ve Dardanelles olarak anılan Çanakkale M.Ö. 3000 yılından beri yerleşim alanı niteliğini korumuştur. Dardanelles Troya’nın mitolojik atalarından Dardanos’tan türetilmiştir. Antik çağdaki adı Hellespontos ise mitolojiye dayanmaktadır.
Coğrafi Konumu:
Adıyla anılan boğazın kıyısında ve en dar yerinde kurulmuş Çanakkale , Türkiye’nin en kuzey-batısındaki ildir. Kentin çevresi deniz ve ormanlarla çevrilidir. Ege denizi ve Marmara denizini birleştiren doğal bir suyolu olan Çanakkale boğazının uzunluğu 68 kilometredir. Çanakkale boğazı aynı zamanda iki kıtayı birbirinden ayırır. Hem Asya hem Avrupa kıtasında toprakları bulunan İstanbul’dan sonra ikinci ilimizdir. Asya kıtasında bulunan Çanakkale’den feribota binip Eceabat’a geçtiğinizde artık Avrupa kıtasındasınızdır.
Toplam 9.933 km2 yüzölçümüne sahip Çanakkale ilinin 928km2 ‘si merkez sınırlarıdır.
Çanakkale ilinde Akdeniz ve Karadeniz iklimlerinde geçiş iklimi hüküm sürmektedir.Yazların sıcak ve kurak, kışların serin ve yağışlı geçtiği ilimizde Temmuz-Ağustos ayı sıcaklık ortalaması 25-35 derece arasında değişmektedir. Rüzgarı ile ünlü olan Çanakkale’de  genelde kuzeyden gelen poyraz ve güneyden gelen lodos rüzgarları yoğundur.
Nüfusu:
Çanakkale iline bağlı 568 köy, 21 bucak, 12 ilçe belediyesi ve 22 belde belediyesi vardır. Çanakkale ilinin ilçeleri ile birlikte nüfusu 436.145 kadardır.
Ulaşım:
Çanakkale’ye havadan, karadan ve denizden ulaşım mümkündür.
KARAYOLU ULAŞIMI:
Şehir merkezindeki otobüs terminalinden günün her saatinde ilçelere otobüs ve minibüs seferleri yapılmaktadır.
HAVAYOLU ULAŞIMI:
Thy (Türk Hava Yolları) ile İstanbul - Çanakkale arası uçak seferleri;
İstanbul'dan pazar, salı ve perşembe günleri saat 15:00'da 
Çanakkale'den pazar, salı ve perşembe günleri saat 16:45 saatlerinde yapılmaktadır.
DENİZYOLU ULAŞIMI:
Merkezde bulunan iskeleden gün içerisinde Ecebat ve Kilitbahir feribot seferleri bulunmaktadır. Ayrıca Kepez’de bir liman bulunmaktadır.
Çanakkale –Eceabat Feribot Saatleri :
Sabah 07:00 ‘dan gece 24:00 ‘e kadar her saat başı ,gece 24:00 ’den sonra da  01:00 , 03:00 ve 05:00 ‘da feribot  seferleri bulunmaktadır .
Eceabat’tan dönüşlerde ise  sefer başlangıcı 06:00 olmak üzere saat başları gece 24:00‘a  kadar,24:00’dan sonra ise  02:00 ve 04:00’da iki sefer bulunmaktadır. (08:00 seferi yerine 07:45, 17:00 seferi yerine de 17:15 seferi vardır.)
Eski adı Kala-i Sultaniye’dir. Şimdilerde Askeri Müze olarak düzenlenen  kale Çanakkale Savaşlarından kalan izlerini hala taşımaktadır.
Fatih Camii:
1462 yılında Fatih  Sultan Mehmet  tarafından yaptırılmıştır.
Nedime Hanım Binası:
Çanakkale eski valisinin kızı olan Nedime Hanım’ın anısı üzerine 1904 yılında yapılmıştır.
Ermeni Kilisesi:
Aziz Surp Kevork adına 1863 yılında inşaatı başlayan kilise Çanakkale’de yaşayan Ermeni cemaatine aitti. 1915 yılında Ermenilerin şehri terk etmesiyle mülkiyeti hazineye geçmiştir.
Korfmann Kütüphanesi:
2005 yılında kaybettiğimiz Troya Kazıları Başkanı Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann’ın vasiyeti ile Çankkale’ye kazandırılmıştır.
Tıflı Camii:
Kütüphanenin karşısında bulunan Tıflı Camii 1891 yılında Sultan Abdülhamid zamanında inşa edilmiştir.
Kent Müzesi:
Çanakkale Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan eski eser olan bu yapı, turizm potansiyeline hizmet edeceği gibi araştırma ve eğitim çalışmalarıyla ve kente dair sergilerle kentlinin hizmetine sunulmuştur
Aynalı Çarşı:
1889  senesinde şehrin Musevi cemaatinin ileri gelenlerinden Eliyau Hallio (İlyo Halyo) tarafından yaptırılmıştır. Çarşının asıl adı "Passage Hallio"dur.
Havra (Sinegog):
Musevi Mahallesinde yer alan ve Mekor Hayim (Hayat Kaynağı) adını taşıyan Sinegog ‘un 120 yıllık bir tarihi olduğu düşünülmektedir
SaatKulesi:
İskelenin karşı tarafında kentin simgelerinden olan Çanakkale saat kulesi Sultan II. Abdülhamid Döneminde 1897 yılında  İtalyan tüccar ve o dönemin konsolosu Emili Vitali tarafından yaptırılmıştır
Halk Bahçesi:
1840 yıllarında İngiliz bir aile olan Calvert Ailesinin köşkü ve bahçesi olarak çok geniş bir alanı kaplamaktaydı. O zaman 150 dönüm olan arazi şimdilerde 50 dönüm olarak  Halk Bahçesi adı ile anılmaktadır.
Cumhuriyet Meydanı:
Şuan önemli törenlerin yapıldığı meydan eskiden müslüman mezarlığıydı. Şimdi orada sergilenen Atatürk heykeli 1937 yılında Atatürk sağlığında iken yapılmış heykellerden biridir.
Truva Filminin Atı:
Son yıllarda en çok seyirci toplayan filmlerden biri olan Troya Savaşlarını anlatan Troy filminin meşhur tahta atı Çanakkale kordonda sergileniyor
Çaakkale Arkeoloji Müzesi:
1936 yılından itibaren toplanan eserler 1984 yılında Atatürk caddesi üzerinde inşa edilen yeni müze binasında sergilenmeye başlanmıştır.Bölgede  yapılan arkeolojik kazılardan elde edilen tarihi eserleri burada görebilirsiniz.
Dardanos Tümülüsü:
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Dardanos yerleşkesinde yer alan Dardanos Tümülüsü dünyada bilinen en eski tümülüslerdendir
Hasan Mevsuf Bataryası:
Dardanos mevkiinde boğaza hakim tepede bulunmaktadır. Batarya 2 tane 15lik, 3 tane 5 lik toptan teşekkül etmektedir.
Turgut Reis Bataryası:
Güzelyalı sırtlarındaki çamlık alana monte edilmiş olup batarya 2 tane 28’lik toptan oluşmaktadır.

Şehitlik Turu

Mesudiye Bataryası:
Güzelyalı Karayolları kampın üzerindeki tepede olup Batarya Mesudiye Zırhlısından sökülen 2 tane 15’lik toptan teşekkül etmektedir.
Konaklama Alternatifleri:
Kent merkezinde biri beş yıldızlı, üçü dört yıldızlı, beşi de üç yıldızlı olmak üzere toplamda yirmi otel yer almaktadır. Bu farklı standartlara ve fiyatlara sahip konaklama imkanları ile herhangi bir sıkıntı yaşamadan Çanakkale de konaklayabilir ve bu kentin tadını çıkarabilirsiniz.

Yeme - İçme Yerleri:
Çanakkale merkezinde çok sayıda restaurant, cafe & bar yer almaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ertuğrul Koyu Çıkarması

Helles Anıtı

Çanakkale Ayvacık Hakkında